Logo
Cookie Privacy

Moet ik annuleringskosten betalen als ik stop met mijn opleiding of cursus?

Als u een particuliere opleiding of cursus volgt, mag u deze op elk moment stoppen. U hoeft geen annuleringskosten of een boete te betalen. Wel betaalt u de kosten die de opleider voor u maakte.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Ga na of het een particuliere opleiding is

Een particuliere opleiding wordt ook wel privéschool genoemd. Voor particuliere opleidingen krijgt u geen studiefinanciering. U betaalt zelf voor de opleiding. Het gaat bijvoorbeeld om een opleiding bij de LOI, NCOI, NTI of een rijschool.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Bekijk wat u moet betalen

Voor een particuliere opleiding geldt dat u op elk moment mag stoppen. U betaalt alleen kosten die de opleider voor u maakte, zoals administratiekosten. Als u nog bedenktijd heeft, betaalt u mogelijk niets.

U betaalt geen annuleringskosten

U hoeft geen annuleringskosten te betalen. Ook niet als dat in de algemene voorwaarden van de opleider staat. U kunt deze algemene voorwaarde dan 'vernietigen'. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief vernietiging algemene voorwaarden.

U betaalt wel de gemaakte kosten

Stopt u met uw opleiding of cursus? Dan moet u de kosten betalen die de opleider voor u heeft gemaakt. Dit noemen we 'redelijke kosten'. Redelijke kosten zijn bijvoorbeeld:

  • inschrijfgeld of administratiekosten
  • kosten voor de lessen die al gegeven zijn. Het maakt niet uit of u deze lessen wel of niet volgde.
  • kosten voor lesmateriaal

Vaak staat in de algemene voorwaarden dat u een bepaald percentage moet betalen als u stopt. Soms is dit percentage niet redelijk. Dit hangt af van uw situatie. Neem bij twijfel contact op met een van onze juristen.

Bedenktijd

Heeft u zich aangemeld voor de opleiding via internet, telefoon, op straat of aan de deur? Dan heeft u 14 dagen bedenktijd. U kunt in die periode annuleren zonder reden. U hoeft niets te betalen. Heeft u al betaald? Dan krijgt u uw geld terug.

Begon u al met de opleiding tijdens de bedenktijd? Dan geldt de bedenktijd niet meer, en betaalt u de kosten die de opleider heeft gemaakt.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Stuur een brief naar de opleider

Stopt u met de opleiding of cursus? En stuurt de opleider een rekening waarmee u het niet eens bent? Ga dan met hem in gesprek over een oplossing.

Komt u er samen niet uit? Stuur dan onze voorbeeldbrief kosten voor annuleren opleiding of cursus.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Ga naar de geschillencommissie

Reageert de opleider niet op uw brief of geeft hij u geen gelijk? Dan kunt u uw klacht sturen naar de geschillencommissie. Deze beslist hoeveel u moet betalen. Controleer eerst of de opleider is aangesloten bij de geschillencommissie. Dit staat in de algemene voorwaarden. Alleen als de opleider is aangesloten, kunt u uw klacht hier naartoe sturen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 5

Ga naar de rechter

Is de opleider niet aangesloten bij de geschillencommissie? Dan kunt u naar de rechter als u de opleiding al betaald heeft. Of een groot deel ervan. Het is verstandig om hierbij een advocaat in te schakelen. Neem vooraf contact op met uw rechtsbijstandverzekeraar. Of neem contact op met een van onze juristen.

Heeft u nog niet betaald? Dan kunt u ervoor kiezen om de rekening niet te betalen. In uw brief heeft u de opleider al uitgelegd waarom u het niet eens bent met de rekening. U hoeft verder niets te doen.

Let op

Gaat de opleider naar de rechter omdat u de rekening niet betaalt en geeft de rechter hem gelijk? Dan moet u alsnog de rekening betalen, of een deel ervan. Plus extra kosten voor de rechtszaak.


Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven