Logo
Cookie Privacy

Wie krijgt bij echtscheiding de koopwoning?

Bij echtscheiding gaat de koopwoning naar de eigenaar. Wie dat is, hangt af van uw situatie. Bent u allebei eigenaar, dan moet u de woning verdelen of verkopen. U kunt ook in het echtscheidingsconvenant afspreken wie er blijft wonen.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Bepaal wie de eigenaar is

Meestal is de koper de eigenaar van de woning. Maar door een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan dit veranderen.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Kijk eerst of u huwelijkse voorwaarden afsloot bij de notaris. Bij een geregistreerd partnerschap heten dit partnerschapsvoorwaarden. In deze afspraken kan bijvoorbeeld staan:

  • wie de eigenaar van de woning is

  • wie er in de woning mag blijven na een scheiding

U kunt bijvoorbeeld afgesproken hebben dat de woning van u samen is, ook al is dat volgens de wet niet zo.

Gemeenschap van goederen

Heeft u een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht vóór het huwelijk. 

U bent ook allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Dit heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Betaalt een van u niet? Dan kan de bank van de ander eisen dat die de hele woningschuld betaalt.

Beperkte gemeenschap van goederen

Heeft u een beperkte gemeenschap van goederen? En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan is het huis van u samen als:

  • u samen de woning kocht vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap

  • een van u de woning kocht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap

Kocht een van u de woning vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan is die persoon de eigenaar.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Maak samen afspraken

Is een van u eigenaar? Dan moet de andere partner de woning verlaten. In uw echtscheidingsconvenant kunt u iets anders afspreken. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat de ander tijdelijk mag blijven om voor de kinderen te zorgen. 

Bent u beiden eigenaar van de woning? Dan kunt u de woning verdelen of verkopen. Probeer hier samen afspraken over te maken.

Woning verdelen

Spreek eerst af wie er in de koopwoning blijft. De woning en de hypotheek moeten dan op naam komen van de persoon die blijft. Hiervoor moet deze persoon toestemming krijgen van de bank. Gaat de bank niet akkoord? Dan moet u op zoek gaan naar een andere bank. Kunt u geen bank vinden? Dan moet u het huis verkopen.

Gaat de bank akkoord? Dan moet een van u misschien een bedrag betalen voor de woning:

  • Is de woning meer waard dan de hypotheekschuld die over is? Dan heeft de woning overwaarde. De blijvende partner betaalt de helft van de overwaarde aan de vertrekkende partner. Dit heet uitkopen.
  • Is de woning minder waard dan de hypotheekschuld die over is? Dan heeft de woning onderwaarde. De vertrekkende partner betaalt de helft van de onderwaarde aan de partner die in de woning blijft.

U kunt samen andere afspraken maken in het echtscheidingsconvenant.

Woning verkopen

Besluit u samen de woning te verkopen? Dan betaalt u eerst van de winst de hypotheekschuld. Van de rest van het geld krijgt u ieder de helft.

Houdt u na de verkoop nog een schuld over? Dan bent u daarvoor allebei hoofdelijk aansprakelijk. De bank kan dan eisen dat een van u het hele bedrag betaalt. De persoon die alles betaalt, kan wel bij de ander zijn deel terugeisen.

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt dit fonds mogelijk de schuld. Daarna heeft u een schuld bij de NHG. De NHG kan u onder voorwaarden kwijtschelding geven voor deze schuld.

Allebei eigenaar blijven

Kunt of wilt u het huis niet verkopen? Dan kunt u beiden eigenaar blijven en afspreken wie er mag wonen en wie de hypotheek betaalt. U kunt dit ook tijdelijk afspreken. Het kan redelijk zijn dat de partner die blijft, de hypotheek betaalt. De bank heeft niets te maken met deze afspraken. Die kan van u allebei eisen om de hele hypotheekschuld te betalen.

Bent u geholpen met deze informatie?

Bekijk onze video

Moet ik het huis bij mijn ex opeisen om een sociale huurwoning te krijgen?

Stap 3

Maak afspraken met hulp van een mediator

Lukt het u niet om samen afspraken te maken over de koopwoning? Dan kunt u hulp vragen aan een mediator. Een mediator helpt u en uw ex-partner om samen een oplossing te vinden.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 4

Vraag de rechter om een besluit

Kunt u geen afspraken maken over de koopwoning? Dan kunt u hulp vragen aan een advocaat. Uw advocaat onderhandelt dan met de advocaat van uw ex-partner.

Komt u er ook via uw advocaat niet uit? Dan kunt u de rechter om een besluit vragen. De advocaat spreekt ook namens u bij de rechter. De rechter luistert naar u en uw ex-partner en neemt daarna een beslissing. In dit geval heeft u allebei advocaatkosten. 

Bent u geholpen met deze informatie?

Veelgestelde vragen

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Hoe pak ik een echtscheiding aan?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven