Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd is langer dan normaal. Sorry voor het ongemak.

Herinnering einddatum

Uw verhuurder mag u 1 keer een tijdelijk huurcontract geven voor de woning. Dit contract stopt op de afgesproken tijd. Uw verhuurder moet u wel schriftelijk herinneren aan deze einddatum. Dit moet hij 1 tot 3 maanden voor de einddatum doen. Stuurt uw verhuurder u geen herinnering? Of doet hij dit te vroeg of te laat? Dan verandert uw contract automatisch in een vast huurcontract.

Laat de verhuurder u op tijd weten dat u uit de woning moet? Dan kunt u tijdens de coronacrisis vragen om een verlenging van maximaal 3 maanden.

Spoedwet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten

Door een spoedwet is het mogelijk om tijdelijke huurcontracten te verlengen tijdens de coronacrisis. Stopt uw tijdelijk huurcontract tussen 1 april 2020 en 1 september 2020? Dan kan uw contract verlengd worden met maximaal 3 maanden. Loopt de verlenging af voor 1 september 2020? Dan kunt u opnieuw een verlenging krijgen van maximaal 3 maanden.

Is de verlenging afgelopen en kan er niet nog een keer worden verlengd? Dan is de kans groot dat u dan de woning moet verlaten.

Verlenging aanvragen

Liet uw verhuurder u vóór 12 maart 2020 schriftelijk weten dat uw tijdelijk huurcontract stopt? Dan kunt u samen afspreken dat uw contract verlengd wordt met maximaal 3 maanden. Loopt de verlenging af voor 1 september 2020? Dan kunt u een tweede verlenging afspreken van maximaal 3 maanden. Deze tweede verlenging mag tot maximaal 1 november 2020 duren.

Liet uw verhuurder u op of na 12 maart 2020 schriftelijk weten dat uw huurcontract stopt? Vraag uw verhuurder dan via een aangetekende brief om uw tijdelijk huurcontract te verlengen. Doe dit binnen 1 week na zijn bericht. Geef in uw brief aan of u een verlenging wil van 1, 2 of 3 maanden. Gaat de verhuurder akkoord of reageert hij niet? Dan is uw huurcontract verlengd.

Geen verlenging

Uw verhuurder mag de verlenging binnen 1 week na uw brief schriftelijk weigeren als vóór 1 april 2020:

  • de huurwoning is verkocht en van eigenaar verandert in de periode dat u wilt verlengen
  • de huurwoning opnieuw is verhuurd en dit begint in de periode dat u wilt verlengen
  • uw verhuurder zelf geen woonruimte meer heeft en in de huurwoning gaat wonen
  • de verhuurder plannen heeft om de huurwoning te renoveren. Deze renovatie kan alleen als er geen huurders wonen. Uw verhuurder moet dan wel verplicht zijn om de renovatie te beginnen in de periode dat u wilt verlengen.
  • de verhuurder plannen heeft om de woning te slopen. Hij moet dan wel verplicht zijn om hiermee te beginnen in de periode dat u wilt verlengen.

De verhuurder mag de verlenging ook weigeren als u zich niet gedraagt als een goed huurder. Bijvoorbeeld als u ernstige overlast veroorzaakt. Of als u de huur niet betaalt, zonder goede reden.

Gaat uw verhuurder niet akkoord? Dan kunt u de rechter vragen uw tijdelijk huurcontract te verlengen. Uw huurcontract loopt door zolang de rechter geen uitspraak doet.

Verlenging huurcontract

Reageert de verhuurder niet of te laat? Dan is uw contract verlengd met de tijd (maximaal 3 maanden) die u voorstelde.

Uw verhuurder kan u ook een voorstel doen voor verlenging tijdens de coronacrisis. U mag dit voorstel weigeren. Gaat u met het voorstel akkoord? Dan is het huurcontract verlengd met de afgesproken tijd.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape