Logo
Cookie Privacy

Wat moet ik doen bij ontslag op staande voet?

Bij ontslag op staande voet stopt uw contract direct. U krijgt geen loon en meestal ook geen uitkering van UWV. Onderteken daarom niets. Protesteer via een brief. En zoek zo snel mogelijk juridische hulp.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen
Stap 1

Check of op staande voet is toegestaan

Bij ontslag op staande voet houdt een arbeidscontract meteen op. Dat mag alleen in deze 3 situaties samen:

  • Uw werkgever heeft een dringende reden om u te ontslaan. Bijvoorbeeld als u steelt van uw werkgever, anderen in gevaar brengt, bedrijfsgeheimen bekendmaakt of werk weigert.

  • Uw werkgever vertelt u deze dringende reden direct. Er mag niet veel tijd zitten tussen de gebeurtenis en het ontslag.

  • Uw werkgever kan deze dringende reden bewijzen.

Uw werkgever geeft vaak een brief mee waar het ontslag op staande voet in staat. Hierin staat meestal wat de dringende reden voor het ontslag is.

Let op

Als uitzendkracht kan uw contract soms meteen stoppen. Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als ontslag op staande voet. Bekijk uw rechten als uitzendkracht.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 2

Onderteken niets

Sommige werkgevers vragen u om een document te tekenen. Onderteken niets. Vraag eerst of u een kopie kunt krijgen van het document. U loopt het risico uw rechten te verspelen als u ergens mee akkoord gaat. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op een uitkering. 

Heeft u al iets ondertekend? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze juristen.

Bent u geholpen met deze informatie?
Stap 3

Protesteer tegen het ontslag

Laat uw werkgever zo snel mogelijk weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Schakel daarom direct juridische hulp in. Ook als u twijfelt om te protesteren. Vanaf het ontslag op staande voet krijgt u geen loon meer. En de kans is groot dat u geen uitkering krijgt van UWV.

Neem daarom contact op met een van onze juristen. Wij kunnen u doorsturen naar een advocaat. Of vraag advies aan uw rechtsbijstandverzekeraar of vakbond. 

Advocaat

Een advocaat kan uw werkgever vragen het ontslag terug te draaien, of om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. Lukt dit niet? Dan zal uw advocaat mogelijk de rechter vragen het ontslag ongedaan te maken.

Het is belangrijk dat dit snel gebeurt. U moet binnen 2 maanden na uw ontslag naar de rechter om dit ongedaan te maken. Daarna heeft u geen juridische mogelijkheden om tegen het ontslag te protesteren.

Bent u geholpen met deze informatie?

Meer informatie over dit onderwerp

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Wat moet ik doen als ik ontslag krijg?
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven