Bang voor ontslag: ziekte, stress of verslaving
Bent u bang voor ontslag omdat u ziek bent of last heeft van een verslaving? Of bent u gezond maar voelt u zich gestrest of onzeker op het werk? Misschien is er geen reden voor uw angst. Bekijk of u in uw situatie echt ontslag kunt krijgen. En wat u kunt doen om de situatie te verbeteren.

Ziekte of burn-out
Bent u ziek en bent u bang dat uw werkgever u wil ontslaan? Omdat hij het lastig vindt dat u niet kunt werken? Of juist omdat hij niet zijn best doet om u weer aan het werk te krijgen?
U hoeft niet snel bang te zijn voor ontslag als u ziek bent. Uw werkgever mag u dan namelijk niet ontslaan. Hij moet zijn best doen om u weer op een gezonde manier aan het werk te krijgen. Samen met u. Dit heet re-integratie. Lukt dit niet? Dan kan uw werkgever meestal na 2 jaar een ontslagvergunning voor u vragen bij UWV. Mislukt de re-integratie door de schuld van de werkgever? Dan kan hij u pas na 3 jaar ontslaan.
Tips
Werk goed mee met de re-integratie.
Als u niet uw best doet om beter te worden, kan uw werkgever u soms toch ontslaan.
Vraag advies van UWV.
Doet uw werkgever niet zijn best om u weer aan het werk te krijgen? Dan kunt u een deskundigenoordeel van UWV vragen. Soms kunt u via de rechter eisen dat uw werkgever u uw eigen werk laat doen. Of dat hij passend werk voor u zoekt.
Bespreek uw problemen.
Bent u ziek door problemen op het werk? Bespreek deze problemen dan met uw werkgever en de bedrijfsarts. Mogelijk kan een mediator helpen. Een mediator is iemand die het oplossen van meningsverschillen als beroep heeft.
Neem niet zomaar zelf ontslag.
Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever en onderteken niets. Neem contact op met onze juristen voor persoonlijk advies
Verslavingsproblemen
Kunt u niet goed zonder alcohol, drugs of games? En heeft u daar ook last van op de werkvloer? Dan bent u misschien bang dat uw werkgever dit ontdekt. En dat hij u ontslaat.
Uw werkgever mag u niet ontslaan om verslavingsproblemen. Dit mag alleen in bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld als u tijdens uw werk mensen in gevaar brengt. In alle andere gevallen moet uw werkgever u hetzelfde behandelen als een zieke werknemer. Dit betekent dat hij u niet mag ontslaan, en dat hij u moet helpen om beter te worden. U moet uw best doen om van uw verslaving af te komen. Lukt dat niet in 2 jaar? Dan is de kans groot dat uw werkgever u toch mag ontslaan.
Tips
Ga praten met uw huisarts en de bedrijfsarts.
Zoek snel professionele hulp.
Bijvoorbeeld bij een organisatie die uw huisarts of bedrijfsarts aanraadt. Als u hulp zoekt, is de de kans groter dat u van uw verslaving afkomt. En dat u uw baan houdt.
Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever.
Onderteken niets en neem contact op met onze juristen. Zij geven u graag persoonlijk advies over uw situatie.
Zorgen om andere redenen
Het bedrijf waar u werkt heeft geen financiële problemen. En uw werkgever lijkt tevreden over uw werk. Toch piekert u over ontslag, bijvoorbeeld omdat:
- de werkdruk te hoog is
- u bang bent om fouten te maken
- u twijfelt of u geschikt bent voor uw werk
- u contact met collega's moeilijk vindt
Het lijkt erop dat u niet bang hoeft te zijn voor ontslag. Uw werkgever heeft geen reden om u te ontslaan. Hebben uw zorgen een negatieve invloed op uw werk? Bijvoorbeeld omdat u uw werk minder goed doet door stress? Dan kunnen er in de toekomst misschien toch problemen komen. Zoek daarop hulp bij het oplossen van uw zorgen.
Tips
Bespreek de situatie.
Met uw werkgever of met de bedrijfsarts. Als u bijvoorbeeld vertelt dat de werkdruk te hoog is, is de kans groter dat er iets verandert.
Neem niet zelf zomaar ontslag.
Neem contact op met onze juristen en vraag om advies.
Praat eens met een professional.
Zoals een coach of een arbeid- en organisatiepsycholoog. Deze personen helpen u om beter om te gaan met werkstress en onzekerheid.