Werkgever vroeg NOW-regeling aan
Als er minder werk was dan normaal, moest uw werkgever meestal gewoon uw loon doorbetalen. Tijdens de coronacrisis kon hij daar een vergoeding voor krijgen met de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Recht op loon
Tijdens de NOW-periode bleven de afspraken in uw contract gewoon geldig. Zo hield u 100% van uw salaris. Ook als er door corona minder werk voor u was. Bijvoorbeeld als u in de horeca werkte.
Krijgt u normaal toeslagen, zoals een vergoeding voor ploegendienst? Dan had u tijdens NOW recht op het gemiddelde bedrag dat u normaal als toeslag krijgt. Ook andere afspraken bleven gelden:
- U bouwde hetzelfde pensioen op.
- U bouwde hetzelfde vakantiegeld op.
- U bouwde dezelfde vakantiedagen op.
- U kreeg dezelfde bonus die u altijd kreeg, of die uw werkgever eerder beloofde.
Afspraken veranderen
Werkte u niet of minder door corona? Of werkte u thuis? Dan kon uw werkgever sommige afspraken veranderen. Bijvoorbeeld dat u tijdelijk geen reiskostenvergoeding kreeg. Of dat u recht had op een thuiswerkvergoeding.
U kon ook met uw werkgever afspreken dat u tijdelijk minder uren ging werken. U ging dan akkoord met tijdelijk minder loon. Dat heeft wel gevolgen. Wordt u bijvoorbeeld werkloos? Dan krijgt u een lagere WW-uitkering.
Plichten tijdens NOW
Tijdens de NOW-periode had u een aantal plichten:
- U was verplicht te komen werken als uw werkgever dat vroeg. Mogelijk werkte u hierdoor een ander aantal uren dan uw collega’s. De werkgever bepaalde wie wel of niet moest komen werken.
- U was verplicht tijdelijk ander werk te doen als dit een redelijke vraag was. Bijvoorbeeld: u bent verkoper in een winkel en uw werkgever vroeg u om de winkel op te ruimen.
- U moest de uren die u niet werkte, gebruiken voor opleiding als uw werkgever dat vroeg.