Gevolgen noodmaatregel NOW voor werknemer | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.

Werkgever vraagt NOW-regeling aan

Als er minder werk is dan normaal, moet uw werkgever uw loon meestal doorbetalen. In een bijzondere situatie kan uw werkgever de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aanvragen. Hiervoor gelden de volgende regels:

 • Uw werkgever krijgt minimaal 20% minder geld binnen.
 • Dat komt door een bijzondere gebeurtenis, zoals het coronavirus, een natuurramp of een andere noodsituatie.
 • De vergoeding is voor maximaal 6 maanden.

Uw werkgever bepaalt of hij de noodmaatregel NOW aanvraagt. U kunt dit zelf niet doen.

Maximaal 6 maanden NOW

Mag uw werkgever gebruikmaken van de noodmaatregel? Dan krijgt hij eerst een vergoeding voor 3 maanden. Is er langer te weinig werk? Dan kan de werkgever de tegemoetkoming 1 keer verlengen met 3 maanden.

Is er binnen 3 maanden weer genoeg werk voor iedereen? Dan bent u meestal verplicht te komen werken als uw werkgever dat vraagt.

Recht op loon

Tijdens NOW heeft u recht op 100% van uw gewone salaris. Werkt u niet of werkt u minder? Dan krijgt u mogelijk geen toeslag of vergoeding voor bijvoorbeeld ploegendienst.
Ook andere afspraken tussen u en uw werkgever blijven gelden. U:

 • bouwt hetzelfde pensioen op
 • bouwt hetzelfde vakantiegeld op
 • bouwt dezelfde vakantiedagen op
 • krijgt dezelfde bonus die u altijd krijgt, of die uw werkgever eerder beloofde. Dit geldt niet voor het bestuur en de directie.

Plichten tijdens noodmaatregel NOW

U heeft een aantal plichten:

 • Uw werkgever bepaalt hoeveel u minder werkt. Het kan zijn dat u hierdoor een ander aantal uren werkt dan uw collega’s.
 • Uw werkgever mag u vragen om tijdelijk ander werk te doen. Of hij vraagt u om bij een ander bedrijf te werken. Is dit redelijk? Dan bent u verplicht hieraan mee te werken. Schrijf de afspraken hierover goed op.
 • Uw werkgever kan de vrijgekomen uren gebruiken voor uw bijscholing. U bent verplicht hieraan mee te werken.

Vakantie

Wilt u op vakantie? Dan moet u uw vakantiedagen opnemen. Ook als u door de bijzondere omstandigheden niet werkt. U vraagt dit op dezelfde manier aan als anders. Uw werkgever moet binnen 2 weken reageren op uw aanvraag. Uw vrije dagen gaan af van uw vakantiedagen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Kan mijn werkgever mij ontslaan tijdens de noodmaatregel NOW?

  Ja, uw werkgever mag u ontslaan tijdens de noodmaatregel NOW. Maar hij krijgt wel een lagere vergoeding als hij u ontslaat omdat het financieel slecht gaat. De noodmaatregel NOW is namelijk bedoeld om ontslag zoveel mogelijk te voorkomen. Uw werkgever krijgt geen boete meer als hij u ontslaat. Dit was bij de eerste NOW-regeling wel zo.

  Houdt de werkgever u in dienst? Dan krijgt hij dus een hogere vergoeding.

 • Ik ben oproepkracht of uitzendkracht. Kan de werkgever voor mijn loon ook een vergoeding krijgen?

  Ja. Als u in dienst blijft van uw werkgever, kan uw werkgever een vergoeding krijgen voor uw loon. Voor alle werknemers die in dienst blijven, kan de werkgever gebruikmaken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

  Bij uitzendkrachten vraagt het uitzendbureau de NOW-maatregel aan.

  Blijft u niet in dienst van uw werkgever of heeft u geen recht op loon? Kijk dan of u een WW-uitkering kunt krijgen.

 • Heeft de NOW-regeling gevolgen voor mijn WW-uitkering?

  Nee. U gebruikt geen WW-rechten tijdens de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Uw werkgever krijgt een vergoeding van de overheid. Daarmee betaalt hij u.

  Wordt u later ontslagen? Dan krijgt u de WW-uitkering die u heeft opgebouwd.

 • Mijn werkgever heeft al werktijdverkorting aangevraagd. Hoe werkt dat?

  Eerder kon uw werkgever werktijdverkorting aanvragen als er minder werk was dan normaal. Door het coronavirus is dit niet meer mogelijk.

  Heeft uw werkgever al een vergunning voor werktijdverkorting? Dan blijft deze geldig. In deze periode krijgt u een WW-uitkering. UWV betaalt de uitkering aan uw werkgever en hij betaalt deze aan u.

  Is de vergunning afgelopen? Dan kan de werkgever deze niet verlengen, maar moet hij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aanvragen.

Terug naar boven Shape