Gevolgen noodmaatregel NOW voor werknemer | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen gesloten. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. De wachttijd aan de telefoon is langer dan normaal.

Werkgever vraagt noodmaatregel NOW aan

Als er minder werk is dan normaal, moet uw werkgever uw loon meestal doorbetalen. In een bijzondere situatie kan uw werkgever de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aanvragen. Hiervoor gelden de volgende regels:

 • Uw werkgever krijgt minimaal 20% minder geld binnen.
 • Dat komt door een bijzondere gebeurtenis, zoals het coronavirus, een natuurramp of een andere noodsituatie.
 • De vergoeding is voor maximaal 6 maanden.

Uw werkgever doet de aanvraag voor de noodmaatregel NOW. U kunt dit zelf niet doen.

Maximaal 6 maanden NOW

Mag uw werkgever gebruikmaken van de noodmaatregel? Dan krijgt hij eerst een vergoeding voor 3 maanden. Is er langer te weinig werk? Dan kan de werkgever de tegemoetkoming 1 keer verlengen met 3 maanden.

Is er binnen 3 maanden weer genoeg werk voor iedereen? Dan bent u meestal verplicht te komen werken als uw werkgever dat vraagt.

Recht op loon

Tijdens NOW heeft u recht op 100% van uw gewone salaris. Werkt u niet of werkt u minder? Dan krijgt u mogelijk geen toeslag of vergoeding voor bijvoorbeeld ploegendienst.

Ook andere afspraken tussen u en uw werkgever blijven gelden. Dat betekent bijvoorbeeld dat u nog steeds hetzelfde pensioen opbouwt.

Plichten tijdens noodmaatregel NOW

U blijft in dienst bij uw werkgever. Uw werkgever bepaalt hoeveel u minder werkt. Het kan zijn dat andere collega’s een ander aantal uren moeten werken.

De werkgever kan de vrijgekomen uren gebruiken voor uw bijscholing. U bent verplicht om hieraan mee te werken.

Vakantie

Wilt u op vakantie? Dan moet u uw vakantiedagen opnemen. Ook als u door de bijzondere omstandigheden niet werkt. U vraagt dit op dezelfde manier aan als anders. Uw werkgever moet binnen 2 weken reageren op uw aanvraag. Uw vrije dagen gaan af van uw vakantiedagen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Ik ben oproepkracht of uitzendkracht. Kan de werkgever voor mijn loon ook een vergoeding krijgen?

  Ja. Als u in dienst blijft van uw werkgever, kan uw werkgever een vergoeding krijgen voor uw loon. Voor alle werknemers die in dienst blijven, kan de werkgever gebruikmaken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

  Bij uitzendkrachten vraagt het uitzendbureau de NOW-maatregel aan.

  Blijft u niet in dienst van uw werkgever of heeft u geen recht op loon? Kijk dan of u een WW-uitkering kunt krijgen.

 • Heeft de noodmaatregel NOW gevolgen voor mijn WW-uitkering?

  Nee. U gebruikt geen WW-rechten tijdens de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Uw werkgever krijgt een vergoeding van de overheid. Daarmee betaalt hij u.

  Wordt u later ontslagen? Dan krijgt u de WW-uitkering die u heeft opgebouwd.

 • Mijn werkgever heeft al werktijdverkorting aangevraagd. Hoe werkt dat?

  Eerder kon uw werkgever werktijdverkorting aanvragen als er minder werk was dan normaal. Door het coronavirus is dit niet meer mogelijk.

  Heeft uw werkgever al een vergunning voor werktijdverkorting? Dan blijft deze geldig. In deze periode krijgt u een WW-uitkering. UWV betaalt de uitkering aan uw werkgever en hij betaalt deze aan u.

  Is de vergunning afgelopen? Dan kan de werkgever deze niet verlengen, maar moet hij de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aanvragen.

Terug naar boven Shape