Logo Het Juridisch Loket
Cookie Privacy

Wat kan ik doen als mijn werkgever mijn werktijden wil veranderen?

Wil uw werkgever uw werktijden veranderen? Dan hoeft u daar niet altijd mee akkoord te gaan. Vraag naar de reden en onderhandel over de mogelijkheden.

Ga meteen naar

Veelgestelde vragen

Vraag uw werkgever waarom hij uw tijden wil veranderen

Staan er vaste werktijden in uw contract? Dan kan uw werkgever soms toch van u vragen om op andere tijden te werken. Dit kan als de situatie verandert, bijvoorbeeld door een stijging van het aantal klanten op uw vrije woensdag.

Wilt u niet op andere tijden werken? Dan kan uw werkgever uw werktijden alleen veranderen als daar een goede reden voor is. Vraag waarom uw werkgever uw werktijden wil veranderen.

Redelijk voorstel

Kijk wat de voor- en nadelen voor u en uw werkgever zijn. Leiden andere werktijden niet tot veel nadelen voor u? Dan moet u meestal akkoord gaan met een redelijk voorstel van uw werkgever.

U mag een voorstel alleen weigeren als de verandering niet redelijk is.

Let op

Gaat u akkoord tijdens een gesprek? Dan heeft u een geldige afspraak. Mondelinge afspraken zijn wel vaak lastig te bewijzen. Afspraken over uw werktijden of andere arbeidsvoorwaarden kunt u daarom het beste opschrijven.

Bent u geholpen met deze informatie?

Controleer of uw werkgever uw tijden mag veranderen

Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.

Geen wijzigingsbeding

Is er geen wijzigingsbeding afgesproken? Dan mag de werkgever soms toch uw werktijden veranderen. De winkel waar u werkt, verandert bijvoorbeeld de openingstijden waardoor u niet meer kunt werken op vrijdagavond. Uw werkgever mag u dan vragen om op andere tijden te werken omdat u een goede werknemer moet zijn. Wat het zijn van een goed werknemer precies betekent, verschilt per situatie.

Bent u geholpen met deze informatie?

Onderhandel over de mogelijkheden

U kunt uw werkgever een tegenvoorstel doen. Stel een oplossing voor waar u beiden iets aan heeft. Vraagt uw werkgever bijvoorbeeld of u kunt werken op vrijdagmiddag? Dan kunt u voorstellen om de hele vrijdag te werken, maar op woensdag vrij te zijn voor de kinderen. Of vraag uw werkgever of u voor een deel kunt werken vanuit huis.

Neemt uw reistijd toe of krijgt u meer reiskosten? Maak hier dan duidelijke afspraken over met uw werkgever. Zet de nieuwe afspraken altijd op papier.

Bent u geholpen met deze informatie?

Schakel een mediator in

Komen u en uw werkgever er niet uit? Dan kunt u nieuwe afspraken maken via mediation. Een mediator helpt u en uw werkgever om in gesprek te gaan en samen een oplossing te vinden.

Bent u geholpen met deze informatie?

Ga naar de kantonrechter

Komt u er samen niet uit en dreigt de situatie erger te worden? Dan kunt u naar de kantonrechter. De kantonrechter bekijkt de situatie en oordeelt of verandering van uw werktijden redelijk is.

Cao

Geldt voor u een cao? Dan is er mogelijk een commissie die u uitleg kan geven over de arbeidsvoorwaarden uit uw cao. Staat er een wijzigingsbeding in uw cao? Dan kunt u hierover uitleg vragen aan deze commissie.

Het kan verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Of advies te vragen van uw rechtsbijstandverzekeraar of vakbond. Deze schat in of uw zaak kans van slagen heeft. 

Let op

Als u weigert om op andere werktijden te werken, kan de werkgever dit zien als 'werkweigering'. Dit is een reden voor ontslag op staande voet. Zorg ervoor dat de situatie niet (verder) uit de hand loopt.

Bent u geholpen met deze informatie?

Contact

Bekijk alle contactmogelijkheden

Bent u geholpen met deze informatie?
Delen:

Ook interessant voor u

Heb ik recht op thuiswerken?
Logo Het Juridisch Loket

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso
Logo Ministerie van Justitie en Veiligheid

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Responsible disclosure

Terug naar boven