Overslaan en naar de inhoud gaan

Klacht intrekken

Heeft u spijt van de aangifte van een klachtdelict die u heeft ingediend?

Binnen 8 dagen

Binnen 8 dagen kunt u de klacht intrekken. Stuur hiervoor een brief naar de officier van justitie. Of ga naar het politiebureau met de klacht en uw legitimatiebewijs.

Door uw klacht in te trekken komt er geen vervolging of rechtszaak. Om chantage te voorkomen mag u een klacht maar één keer indienen en intrekken.

Na 8 dagen

Is de termijn van 8 dagen al verstreken? Schrijf dan toch een brief aan de officier van justitie. Leg daarin uit waarom u uw klacht wilt intrekken. De officier van justitie kan uw argumenten meenemen bij zijn beslissing om wel of niet te vervolgen. Misschien komt er alsnog een rechtzaak.

Wilt u een klacht intrekken omdat het strafbare feit niet heeft plaatsgevonden? Dan kunt u zelf vervolgd worden. Het indienen van een valse klacht is strafbaar.

Meer weten over het intrekken van een klacht bij de politie? Neem dan contact op met het Juridisch Loket.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Wat is het verschil tussen een klacht en aangifte?

  Een klacht kunt u alleen indienen als er sprake is van een klachtdelict.

  Voorbeelden van klachtdelicten zijn:

  • smaad
  • laster
  • stalking
  • schending van beroepsgeheim

  Bij een aangifte is alleen de melding bij de politie genoeg voor de officier van justitie om te mogen vervolgen.

  Bij een klachtdelict kan de officier van justitie alleen vervolgen bij een klacht met verzoek tot strafrechtelijke vervolging. Geen klacht, geen vervolging – zelfs niet als de officier van justitie bewijs heeft voor het klachtdelict.

  In de familiesfeer kan het doorzetten van een klacht veel schade veroorzaken. De wetgever stelt de bescherming en het belang van het slachtoffer voorop. Dat is belangrijker dan het maatschappelijk belang dat de verdachte gestraft wordt. Daarom kunt u een klacht wel intrekken en een aangifte niet. De officier van justitie wacht ook eerst de intrekkingstermijn van 8 dagen af. Daarna beslist hij of er een vervolging komt.

Terug naar boven Shape