Kan ik een klacht bij de politie intrekken?

Ja. Heeft u spijt van een klacht die u bij de politie tegen iemand heeft ingediend? Dan kunt u deze klacht tot 8 dagen na het indienen nog intrekken.

Dat doet u met een brief naar de officier van justitie. U kunt ook naar het politiebureau gaan met de klacht en uw legitimatiebewijs.

Door uw klacht in te trekken komt er geen vervolging of rechtszaak. Om chantage te voorkomen kunt u een klacht maar één keer indienen en intrekken.

Meer informatie over dit onderwerp

 • Wat kan ik doen als de intrekkingstermijn van de klacht is verstreken?

  Heeft u spijt van een klacht die u heeft ingediend en is de termijn van 8 dagen al verstreken? Schrijf dan toch een brief aan de officier van justitie. Leg daarin uit waarom u uw klacht wilt intrekken. De officier van justitie kan uw argumenten meenemen bij zijn beslissing om wel of niet tot vervolging over te gaan. Er kan dus nog een rechtszaak volgen.

 • Kan ik een verzonnen klacht intrekken?

  Wilt u een klacht intrekken omdat het strafbare feit niet heeft plaatsgevonden? Dan kunt u zelf vervolgd worden. Net als het doen van een valse aangifte is het indienen van een valse klacht strafbaar.

 • Waarom kan ik een klacht intrekken?

  Bij een klachtdelict stelt de wetgever de bescherming en het belang van het slachtoffer voorop. Dat is dan belangrijker dan het maatschappelijk belang dat de verdachte strafrechtelijk vervolgd wordt.

  Met name in de familiesfeer kan het doorzetten van een klacht veel schade veroorzaken. Dat zou niet opwegen tegen het 'rechtsbelang' dat daders hun straf krijgen. Daarom wacht de officier van justitie ook eerst de intrekkingstermijn van 8 dagen af, voor hij beslist of er een vervolging komt.