Iedereen heeft recht op een goed product

maandag 01 november 2010

Utrecht, 1 november 2010 - Veel consumenten weten niet of onvoldoende dat zij altijd recht hebben op een goed product. Ook na een eventuele garantieperiode. Daarom organiseren ConsuWijzer en het Juridisch Loket van 8 tot en met 12 november de 'Recht op Rechtdagen' over garantie. De adviseurs van ConsuWijzer en het Juridisch Loket beantwoorden dan alle vragen van consumenten over garantiekwesties en bieden gratis hulp bij acties om je recht te halen.

Garantie. Zó werkt het! Van 8 tot en met 12 november 2010 organiseren ConsuWijzer en het Juridisch Loket de 'Recht op Rechtdagen' over garantie.
ConsuWijzer en het Juridisch Loket krijgen regelmatig klachten over producten die kapot zijn gegaan. In de eerste drie kwartalen van 2010 zijn hierover bijna 8000 meldingen bij ConsuWijzer binnengekomen. De meeste vragen gingen over je rechten als consument in een specifieke situatie. De meest genoemde producten zijn televisies, laptops en wasmachines en -drogers. De meldingen zijn meestal afkomstig van consumenten die met een defect product naar de verkoper zijn gegaan en te horen hebben gekregen dat de garantie is verlopen, of dat de koper naar de fabrikant moet om zijn beklag te doen. De consument blijft daardoor zitten met een defect of niet goed werkend product, terwijl hij wel degelijk in zijn recht staat. Pauline Bijlenga, hoofd ConsuWijzer: "Het is jammer dat consumenten zich vaak met een kluitje in het riet laten sturen. Tijdens deze week willen wij consumenten meer bewust maken van hun rechten én hen aansporen tot actie. Ook willen wij helpen om verkopers en serviceafdelingen nog bewuster te maken van de rechten van de consument en de plichten van de verkoper bij garantiekwesties. Consumenten hebben recht op een goed product. Ook als een eventuele garantieperiode is afgelopen."

Op negen locaties gratis hulp van technisch en juridisch experts
Op negen locaties van het Juridisch Loket kunnen consumenten hun defecte huishoudelijke apparaat of elektronisch product meenemen voor gratis technisch advies. Een onafhankelijk technisch expert is aanwezig om het defecte apparaat, zoals dvd-speler of laptop, geheel vrijblijvend na te kijken. Hierin werken de partijen samen met Uneto-VNI, de brancheorganisatie voor de technische detailhandel. Er zijn tevens juridisch adviseurs van ConsuWijzer en het Juridisch Loket aanwezig die consumenten helpen bij garantiekwesties en hen op weg helpen met juridische acties. Zij staan op de volgende dagen voor de consumenten klaar: 8 november Rotterdam en Enschede, 9 november Amsterdam en Breda, 10 november Arnhem en Den Bosch, 11 november Den Haag en Heerlen, 12 november in Leeuwarden.

Recht op rechtdagen over garantie
Van 8 tot en met 12 november 2010 bieden het Juridisch Loket en ConsuWijzer ook op de overige vestigingen van het Juridisch Loket extra dienstverlening op het gebied van garantie. Jan Albert Waal, algemeen directeur Juridisch Loket: "Regelmatig krijgen wij vragen van consumenten over hun defecte product en wat voor rechten zij hebben. Wij geven hen dan advies over hun rechten en welke acties zij kunnen ondernemen. Tijdens de 'Recht op Rechtdagen' over garantie bieden wij extra service op de vestigingen. Dat doen we door bijvoorbeeld samen met de klant naar de winkelier te bellen waar het product gekocht is of door samen met hem/haar een brief op te stellen."

Garantie. Zó werkt het!
De belangrijkste regels rondom garantie op een rij: 

  • de consument heeft altijd recht op een goed product;
  • ook na afloop van de garantieperiode;
  • de verkoper is het aanspreekpunt;
  • kom snel in actie, hoe eerder hoe beter.

Over ConsuWijzer, Juridisch Loket en Uneto-VNI
ConsuWijzer: praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument.
W: www.consuwijzer.nl/garantiezowerkthet
T: 088 070 70 70 (nationaal tarief)

Het Juridisch Loket: gratis juridisch advies en informatie voor iedereen.
W: www.juridischloket.nl
T: 0900 - 8020 (€ 0,10 p/m) van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 20.00 uur.
Of bezoek een van onze dertig vestigingen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Uneto-VNI: brancheorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel.

Logo Consuwijzer en Het Juridisch Loket  
Deel deze pagina:
Naar boven

Disclaimer

Het Juridisch Loket is zorgvuldig als het gaat om het geven van betrouwbare en actuele informatie aan de bezoekers van deze website. Zij kan echter niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies - per e-mail, via de vraagfunctie of op pagina’s van deze website - geen rechten worden ontleend. Verder aanvaardt het Juridisch Loket geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden informatie, noch voor schade die het gevolg is van problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via het internet, zoals storingen of onderbrekingen van of fouten of vertraging in het verstrekken van informatie of diensten door Het Juridisch Loket of door u aan het Juridisch Loket door middel van de website of anderszins langs elektronische weg.

Op de website kunnen hyperlinks of andere verwijzingen naar informatie van (niet-)commerciële instellingen en organisaties zijn opgenomen. Het Juridisch Loket is niet verantwoordelijk voor de inhoud van die websites en informatie van derden.

Op de inhoud van de website, waaronder begrepen maar niet beperkt tot de teksten, look and feel, geluid- en beeldmateriaal, afbeeldingen, software, vormgeving, merken, logo’s, enige andere informatie en databanken rusten intellectuele eigendomsrechten welke aan het Juridisch Loket, haar licentiegevers en/of haar partners toebehoren. Deze inhoud mag uitsluitend worden gebruikt om van de website en de daarop aangeboden diensten gebruik te maken. Zonder uitdrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming van het Juridisch Loket mag u de inhoud niet voor andere doeleinden aanwenden, waaronder begrepen, maar niet beperkt tot het verveelvoudigen en/of openbaar maken daarvan dan wel het verstrekken daarvan aan derden, al dan niet voor commerciële doeleinden.