Overslaan en naar de inhoud gaan

Getrouwd voor 1 januari 2018

Voor 1 januari 2018 trouwde u automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat al het bezit en alle schulden van voor en tijdens het huwelijk van u samen zijn. Zo werd een eigen huis door het huwelijk gezamenlijk bezit. Voor het geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde.

Een uitzondering is bijvoorbeeld een erfenis waarvan de overledene bepaalde dat deze niet voor u samen is. Ook bouwt u beiden eigen pensioenrechten op.

Getrouwd vanaf 1 januari 2018

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. U deelt dan niet alle bezittingen en schulden:

  • Bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van u persoonlijk waren, blijven van u. Denk aan een eigen huis, of auto.
  • Alle bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van u samen waren, vallen in de gemeenschap van goederen. Ook al bezat de ander een kleiner deel.
  • Ook alle nieuwe bezittingen en schulden tijdens het huwelijk zijn automatisch van u samen.
  • Een erfenis of schenking is niet van u samen. Ook niet als u dit tijdens uw huwelijk krijgt. Dit geld blijft van de persoon die erft of de schenking krijgt.

Huwelijkse voorwaarden

Misschien heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afgesproken bij de notaris. Hierin bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke niet. 

Scheiden

Gaat u scheiden? Dan moet u bewijzen welke bezittingen en schulden van wie zijn. Kunt u dit niet? Dan zijn deze mogelijk toch van u samen.

Bel ons 0900 - 8020 Kosten € 0,10 per minuut.*
Bel maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.00 uur.
U krijgt een van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Terug naar boven Shape