(Beperkte) gemeenschap van goederen | Het Juridisch Loket Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus zijn al onze vestigingen dicht. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Excuses voor het ongemak.
Ga meteen naar

Getrouwd voor 1 januari 2018

Voor 1 januari 2018 trouwde u automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat al het bezit en alle schulden van voor en tijdens het huwelijk van u samen zijn. Zo werd een eigen huis door het huwelijk gezamenlijk bezit. Voor het geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde.

Een uitzondering is bijvoorbeeld een erfenis waarvan de overledene bepaalde dat deze niet voor u samen is. Ook bouwt u beiden eigen pensioenrechten op.

Getrouwd vanaf 1 januari 2018

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. U deelt dan niet alle bezittingen en schulden:

 • Bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van u persoonlijk waren, blijven van u. Denk aan een eigen huis, of auto.
 • Alle bezittingen of schulden die vóór het huwelijk van u samen waren, vallen in de gemeenschap van goederen. Ook al bezat de ander een kleiner deel.
 • Ook alle nieuwe bezittingen en schulden tijdens het huwelijk zijn automatisch van u samen.
 • Een erfenis of schenking is niet van u samen. Ook niet als u dit tijdens uw huwelijk krijgt. Dit geld blijft van de persoon die erft of de schenking krijgt.

Huwelijkse voorwaarden

Misschien heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afgesproken bij de notaris. Hierin bepaalt u zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke niet. Ook tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u deze afspraken nog maken. De nieuwe afspraken gelden dan alleen voor nieuwe bezittingen en schulden.

Scheiden

Gaat u scheiden? Dan moet u bewijzen welke bezittingen en schulden van wie zijn. Kunt u dit niet? Dan zijn deze mogelijk toch van u samen.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,10 p/min.*
Bel maandag tot en met donderdag 09.00 – 17.00 uur.
Op vrijdag 9.00 - 13.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe kan ik huwelijkse voorwaarden laten opmaken?

  Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden stelt u op bij de notaris. Hierin maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. De notaris kan uw voorwaarden inschrijven in het register bij de rechtbank. Maar dit is niet verplicht. Laat u uw huwelijkse voorwaarden inschrijven? Dan kunnen schuldeisers deze afspraken ook zien. Vraag bij de notaris na wat in uw situatie het beste is.

  Voor of tijdens huwelijk

  Wilt u dat uw huwelijkse voorwaarden vanaf uw trouwdatum gelden? Spreek de voorwaarden dan bij de notaris af vóórdat u trouwt. U kunt ook tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap voorwaarden afspreken. Ze gelden dan vanaf het moment dat u ze liet opstellen door de notaris.

  Wilt u uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden later weer veranderen? Dat doet u ook via de notaris.

  Kosten notaris

  De kosten voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden verschillen per notaris. Heeft u weinig inkomen of bezit? Dan kunt u misschien voor een lager bedrag naar de notaris. U doet dan een aanvraag voor een lager tarief.

Terug naar boven Shape