Overslaan en naar de inhoud gaan

Relatieproblemen

Bijna elk stel heeft zo nu en dan relatieproblemen. Zo komen deze problemen in relaties regelmatig voor:

Vervreemd raken van elkaar.

Als het leven verandert, verandert de relatie niet altijd mee. Het krijgen van kinderen heeft bijvoorbeeld veel invloed. Elke partner doet wat hij kan, maar heeft ook een eigen leven. Dat kan een tijdje zo doorgaan, totdat een van de twee zich afvraagt ‘Hoe doen we het samen eigenlijk?’

Verliefd op iemand anders.

Als een van de twee verliefd wordt op een ander, ontstaat vaak de angst dat diegene weg gaat. En als de verliefdheid leidt tot vreemdgaan, wordt het lastiger om elkaar te blijven vertrouwen.

Persoonlijke problemen.

Een psychisch probleem, verslaving of depressie, kan zwaar drukken op een relatie. Vooral als de partner zich verantwoordelijk voelt om het probleem van de ander op te lossen.

Relatie redden

Duurt de twijfel langer en wilt u de relatie redden? Zoek dan hulp als u er samen niet uitkomt, bijvoorbeeld van een relatietherapeut of coach. Zij kunnen u beiden een spiegel voorhouden en helpen bij het doorbreken van negatieve patronen. Ook als u uiteindelijk toch besluit uit elkaar te gaan, kan het helpen dat u in gesprek bent gebleven.  

Denkt u dat uw twijfel ergens anders vandaan komt? Dan kunt u dit ook eerst voor uzelf uitzoeken, met hulp van een therapeut.

Wel of niet scheiden

Twijfel over scheiden heeft soms ook praktische oorzaken:

Bang om minder geld over te houden.

Lukt het om alleen rond te komen en de kosten te betalen? Misschien heeft u recht op bijstand of huurtoeslag als u gaat scheiden.

U bouwde samen te veel op.

Het is lastig om het huis en spullen dan zomaar weg te doen.

Scheiden past niet bij uw geloof.

Sommige mensen scheiden daarom alleen van tafel en bed.

Scheiden en verblijf in Nederland.

Scheiden heeft gevolgen voor uw verblijfsvergunning.

Het Juridisch Loket kan u hierover advies geven. Bekijk de contact mogelijkheden.

Beslissen om te scheiden

Besluit u om toch te scheiden? Bekijk vooraf wat u tegen kunt komen in het proces van een scheiding. En hoe u het in uw situatie aanpakt. 

Komt er veel op u af? Vraag dan iemand om te helpen bij de stappen die u moet zetten. Uw huisarts kan u ook vertellen bij wie u dan terecht kunt.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met MIND Korrelatie (MIND Korrelatie biedt gratis en anoniem psychische hulp en advies).

Terug naar boven Shape