Overslaan en naar de inhoud gaan

Beperkte gemeenschap van goederen

In 2018 zijn de regels over bezit en schulden binnen het huwelijk aangepast. Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.

 • Privébezittingen of schulden van vóór uw huwelijk deelt u niet. Denk aan een eigen huis, hypotheek of auto.
 • Gezamenlijke bezittingen of schulden van vóór uw huwelijk, vallen wel in de gemeenschap van goederen. Ook al bezat de andere partner een kleiner deel.
 • Alle nieuwe bezittingen of schulden tijdens het huwelijk, zijn van u samen.
 • Een erfenis of schenking tijdens het huwelijk, is niet van u samen. Dit blijft van degene die erft of een schenking krijgt.

Staat u op het punt om in het huwelijksbootje te stappen? Zorg dan dat u goed vastlegt welke bezittingen en schulden van wie zijn. Mocht u ooit gaan scheiden, dan moet u kunnen bewijzen dat bepaalde bezittingen of schulden van u zijn.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Hoe werkt de gemeenschap van goederen als ik voor 1 januari 2018 ben getrouwd?

  Bent u voor 1 januari 2018 getrouwd of ging u een geregistreerd partnerschap aan? Dan heeft u automatisch een gemeenschap van goederen. De situatie is anders als u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden laten opstellen bij een notaris.

  Bij een gemeenschap van goederen zijn al uw bezittingen en schulden van vóór en tijdens uw huwelijk van u samen. Had u of uw echtgenoot voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap een eigen huis? Dan is dit door uw huwelijk of geregistreerd partnerschap gezamenlijk bezit geworden.

  Een uitzondering kan bijvoorbeeld een erfenis zijn waarvan de overledene heeft bepaald dat deze niet voor u samen is.

 • Wat als ik geen beperkte gemeenschap van goederen wil?

  Wilt u niet in beperkte gemeenschap van goederen trouwen? Dan kunt u kiezen voor huwelijkse voorwaarden. Bij een geregistreerd partnerschap heten dit partnerschapsvoorwaarden.

  U spreekt dan samen met uw echtgenoot de verdeling af van uw bezittingen en schulden. Zo kunt u bijvoorbeeld afspreken dat niets of juist alles van u samen is. Huwelijkse voorwaarden worden opgenomen in een akte bij de notaris. Deze kunt u vóór of tijdens het huwelijk maken of wijzigen.

  Wilt u in algehele gemeenschap van goederen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet u hiervoor naar de notaris. De minister heeft nu een wetsvoorstel gemaakt waarin hij dit wil veranderen. Het is de bedoeling dat u dit in toekomst met een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand kunt regelen.

 • Wat moet ik allemaal regelen als ik ga trouwen of een geregistreerd partnerschap aanga?

  Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, moet u veel regelen. Denk aan:

  • Kiezen van een achternaam
  • Getuigen vragen
  • Melden bij de gemeente

  Gebruik de checklist, zodat u niets vergeet.

Terug naar boven Shape