Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Spreek een verdeling af tijdens uw echtscheiding

Volgens de wet heeft u allebei recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u tijdens uw huwelijk of partnerschap opbouwt. Dit staat in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. ‘Pensioenverevening’ betekent het verdelen van het pensioen.

Het verdelen van uw ouderdomspensioen regelt u tijdens uw echtscheiding. U kunt verschillende verdelingen afspreken:

Standaardverdeling

Beide partners hebben recht op de helft van het pensioen dat de andere partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd.

Afwijkende verdeling

In plaats van ieder de helft, kiest u voor een andere verdeling. Dit kunt u verrekenen met andere rechten zoals de boedelverdeling of alimentatie. De afspraken hierover legt u tijdens uw echtscheiding vast in uw echtscheidingsconvenant.

Geen verdeling

Beide partners houden hun eigen opgebouwde pensioenrechten. U kunt hiervoor kiezen als u beide evenveel pensioen heeft opgebouwd. U kunt ook afspreken dat degene die meer pensioen heeft opgebouwd in één keer een bedrag betaalt, in plaats van maandelijks een gedeelte van het pensioen. U hoeft daarna niets meer te regelen.

Conversie

Heeft u zelf geen pensioen opgebouwd? Dan kunt u een gedeelte van het ouderdomspensioen van uw ex-partner omzetten in een eigen ouderdomspensioen.

Is er ook nabestaandenpensioen voor u opgebouwd? Dan kunt u dit bij het ouderdomspensioen optellen. Hierdoor raakt u geen pensioen kwijt als uw ex-partner eerder overlijdt dan u. Dit heet ‘conversie’ of ‘omzetting’.

Regelt u niets? Dan geldt automatisch de standaardverdeling. Het is belangrijk om uw afspraak vast te leggen in uw echtscheidingsconvenant.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 2

Regel de verdeling binnen 2 jaar bij uw pensioenfonds

Heeft u uw echtscheiding geregeld? Geef de verdeling van uw ouderdomspensioen dan binnen 2 jaar door aan uw pensioenfonds. U geeft uw verdeling door via het Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding.

Stuurt u het formulier te laat op? Dan regelt uw pensioenuitvoerder de verdeling niet. U moet de verdeling dan zelf regelen met uw ex-partner.

Stap 3

Het pensioenfonds betaalt uw pensioen uit

Heeft u het formulier binnen 2 jaar opgestuurd naar uw pensioenuitvoerder? Dan ontvangt u het pensioen van de pensioenuitvoerder.

Start van het pensioen bij een standaardverdeling of afwijkende verdeling

Heeft uw ex-partner het pensioen opgebouwd? Dan krijgt u uw deel vanaf het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Overlijdt uw ex-partner? Dan krijgt u beiden geen ouderdomspensioen meer. U heeft dan misschien wel recht op bijzonder nabestaandenpensioen.

Start van het pensioen bij conversie

Bij afspraken over conversie heeft u een eigen recht op ouderdomspensioen. U krijgt dan uw ouderdomspensioen zodra u de leeftijd heeft bereikt waarop u recht heeft op pensioen. Het maakt dus niet uit wanneer uw ex-partner met pensioen gaat.

Heeft u recht op minder dan €467,39 bruto per jaar (in 2017)? Dan verdeelt het pensioenfonds het ouderdomspensioen niet.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Golden er vroeger andere regels voor verdeling van ouderdomspensioen?

  De regels over de verdeling van het ouderdomspensioen zijn vaak veranderd.

  Gescheiden tussen 1981 en 1995

  Bent u tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 gescheiden? Dan gelden de regels uit het ‘Boon/Van Loon-arrest’. U heeft recht op een gedeelte van het ouderdomspensioen van uw ex-partner.

  Is tijdens uw scheiding het ouderdomspensioen niet verdeeld? Dan kunt u dit nog steeds regelen als:

  • u in gemeenschap van goederen was getrouwd
  • er pensioen is opgebouwd

  Was u getrouwd buiten gemeenschap van goederen (koude uitsluiting)? Dan heeft u geen recht op verdeling van het ouderdomspensioen van uw ex-partner.

  Gescheiden vóór 1981

  Voor 27 november 1981 waren er geen regels voor de verdeling van het ouderdomspensioen.

 • Heb ik recht op ouderdomspensioen als ik niet getrouwd of geen geregistreerd partner ben?

  De regels voor het verdelen van het pensioen gelden niet als u samenwoont.

  Toch kunt u afspraken maken over de verdeling in een samenlevingscontract. U kunt bij uw pensioenfonds informeren of u het ouderdomspensioen kunt verdelen en hoe u dit kunt melden.

 • Welke soorten pensioen moeten bij scheiding worden verdeeld?

  De regels voor het verdelen van pensioen (pensioenverevening) gelden voor de meeste vormen van ouderdomspensioen. Er zijn pensioenen die u niet hoeft te verdelen, zoals:

  • AOW
  • lijfrentes
  • VUT-regelingen
  • nabestaandepensioen
 • Kan ik het ouderdomspensioen verdelen als ik al ben gescheiden?

  Rechters verschillen van mening over een verjaringstermijn om pensioenverdeling te regelen. Sommige rechters bepalen dat een verdeling altijd kan. Dus ook achteraf. Andere rechters houden een verjaringstermijn van 20 jaar aan. U kunt dus niet altijd achteraf de verdeling van het ouderdomspensioen regelen.

Terug naar boven Shape