Overslaan en naar de inhoud gaan
Let op: Door het coronavirus werken wij anders. Heeft u een juridische vraag? Bel of mail. Onze jurist kan besluiten een afspraak met u te maken.

Wat zijn mijn rechten als mijn reis niet doorgaat door het coronavirus?

Uw reisorganisatie kan ervoor kiezen uw reis niet door te laten gaan als zij dat te gevaarlijk vindt. U heeft dan recht op een aangepaste reis, omboeking of geld terug. Als de organisatie is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) krijgt u tijdelijk een corona-voucher aangeboden.

ECC Nederland legt uit wat u moet weten over het annuleren of wijzigen van uw vakantie door bijvoorbeeld het reisadvies van de overheid.

Wat kan ik doen wanneer mijn reisorganisatie mijn reis niet wil annuleren naar een oranje gebied?

Mag mijn werkgever mij verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?

Nee. Uw werkgever mag alleen met u afspreken wanneer u op vakantie gaat. Hij mag niet uw vakantiebestemming bepalen.

Mag mijn werkgever mij verbieden om naar een risicogebied te reizen?

In een risicogebied loopt u meer kans op besmetting met het coronavirus. Wilt u hier toch naartoe, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek? Dan kan uw werkgever dat niet verbieden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt welke landen risicogebied zijn.

Besluit u naar een risicogebied te gaan? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw recht op loon, bijvoorbeeld als u vast komt te zitten in het buitenland. Of als u bij terugkomst niet meer kunt werken door besmetting met het coronavirus.

Wanneer geldt de quarantaineplicht voor mij?

Als u van een ‘zeer-hoog-risicogebied’ komt, moet u na aankomst in Nederland 10 dagen binnen blijven. Vanaf dag 5 kunt u een coronatest doen via de GGD. Is de uitslag negatief? Dan stopt uw quarantaine eerder.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt welke landen zeer-hoog-risicogebied zijn.

Uitzonderingen quarantaineplicht

Er zijn uitzonderingen op de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld voor kinderen jonger dan 13 jaar of als u naar Nederland komt voor een uitvaart.

De quarantaineplicht geldt wel als u een vaccinatie heeft gehad.

Verplichte documenten

Vertrekt u uit een land waarvoor bij aankomst in Nederland de quarantaineplicht geldt? Dan moet u tijdens uw reis een negatieve testuitslag en een quarantaineverklaring bij u hebben.

Geldt de quarantaineplicht niet voor u, omdat u in een uitzonderingscategorie valt? Misschien hoeft u dan ook geen negatieve testuitslag bij te hebben. Controleer voor uw reis of er een uitzondering voor de negatieve testuitslag geldt.

De quarantaineverklaring moet u altijd bij u hebben. Ook als de quarantaineplicht niet voor u geldt.

Controle quarantaineplicht

Toezichthouders, politieagenten en boa’s kunnen u controleren op de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld via een huisbezoek of door u te bellen op het nummer dat u opgaf.

Tijdens uw reis moet u een negatieve testuitslag en quarantaineverklaring kunnen laten zien aan:

  • een toezichthouder
  • de vervoerder, zoals de bus-, trein, vlieg- of scheepsvaartmaatschappij

Heeft u geen testuitslag of verklaring bij u? Of bent u niet thuis tijdens de quarantaine? Dan kunt u een boete krijgen.

Heb ik recht op loon tijdens thuisquarantaine door vakantie?

Het hangt ervan af wanneer uw vakantiegebied een negatief reisadvies krijgt:

Negatief reisadvies vóór vertrek

Heeft het gebied vóór uw vertrek al een negatief reisadvies? Dan weet u voor vertrek dat u bij thuiskomst in thuisquarantaine moet. Besluit u toch op vakantie te gaan? Dan kiest u hier zelf voor.

Is thuiswerken niet mogelijk en weet u dat? Dan accepteert u het risico dat u niet kunt werken door de thuisquarantaine. Uw werkgever kan dan besluiten uw loon niet door te betalen. Uw werkgever kan namelijk zeggen dat u voor vertrek wist dat u door de thuisquarantaine niet kon werken. Het niet kunnen werken komt dan voor uw risico.

Kunt u wel thuiswerken? Dan kunt u tijdens de thuisquarantaine uw werk uitvoeren. In dat geval heeft u recht op loon tijdens uw thuisquarantaine.

Negatief reisadvies tijdens vakantie

Een reisadvies kan veranderen als u al in het gebied bent. U kon dan vóór uw vertrek niet weten dat u bij thuiskomst in thuisquarantaine moet. Het niet kunnen werken komt dan niet voor uw risico. Uw werkgever moet het loon dan in de meeste gevallen doorbetalen. Kijk in uw contract wat de afspraken zijn over het doorbetalen van uw loon.

Waren er voor uw vertrek al waarschuwingen dat het reisadvies zou kunnen veranderen? Dan heeft u misschien geen recht op loon tijdens uw thuisquarantaine.

Ga in gesprek met uw werkgever

Wil uw werkgever uw loon niet betalen tijdens thuisquarantaine? Dan is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Probeer samen te zoeken naar oplossingen. Kunt u bijvoorbeeld echt niet thuiswerken? Is het mogelijk om vakantiedagen op te nemen? Kunt u het werk een andere keer inhalen?

Er zijn nog geen beslissingen van rechters over het recht op loon tijdens thuisquarantaine. Daarom is het belangrijk om samen tot een oplossing te komen.

Komt u er niet uit met uw werkgever? Neem contact op met een van onze juristen.

Ik zit vast in het buitenland, maar ik moet werken. Wat nu?

Mag ik weigeren om voor mijn werk naar het buitenland te gaan?

U mag een reis weigeren naar een land met een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit zijn de landen met kleurcode rood.

Heeft het land kleurcode oranje? Dan kunt u weigeren als de reis niet nodig is.

Heeft het land kleurcode groen of geel? En hoort de reis reis bij uw normale werk? Dan kunt u meestal niet weigeren. Weigert u toch? En heeft uw werkgever in Nederland geen ander werk voor u? Dan heeft u mogelijk geen recht op loon door werkweigering. Werkweigering is een reden voor ontslag. Hierdoor kunt u uw baan verliezen. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

Wie betaalt een coronatest en ziekenhuiskosten als ik ziek word in het buitenland?

Uw zorgverzekeraar vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. Dit is onverwachte zorg die niet kan wachten tot u terug bent van vakantie. Bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Ook als u ziek wordt in een land met een negatief reisadvies vergoedt uw verzekeraar deze zorg. Een coronatest in het buitenland kan ook worden vergoed.

Neem eerst contact op met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. Het telefoonnummer staat op uw zorgpas.

Vaak vergoedt uw verzekeraar niet alle kosten. De zorg in het buitenland kan duurder zijn dan in Nederland. U moet dan het verschil zelf betalen. Ook betaalt u eerst uw eigen risico (€ 385).

Uw aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kan recht geven op extra vergoedingen van kosten in het buitenland. Een negatief reisadvies heeft gevolgen voor deze verzekeringen. Vraag uw verzekeraar hoe deze omgaat met negatieve reisadviezen.

Meer informatie over het coronavirus


Alle actuele berichten
Terug naar boven Shape