Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Bedenk welke oplossingen u zelf wilt

Besluit wat u zelf als oplossing ziet voor het terugdraaien van uw kilometerstand:

 • De koopovereenkomst wordt ongedaan gemaakt. Dat heet ‘de koop vernietigen’. In dit geval levert u de auto weer in bij het bedrijf en u krijgt uw geld terug.
 • U kiest er voor om de auto te houden, maar vraagt een deel van het aankoopbedrag terug. In dit geval krijgt u compensatie voor het feit dat er meer kilometers mee zijn gereden, dan waar u bij de koop van uitging.
 • Het bedrijf biedt u een gelijkwaardige auto aan. U hoeft niets bij te betalen.
Stap 2

Neem contact op met de verkoper

Neem contact op met het bedrijf waar u de auto heeft gekocht en probeer er eerst met de verkoper zelf uit te komen.

Stap 3

Stuur een aangetekende brief naar de verkoper

Komt u er met de verkoper niet uit? Stuur dan een aangetekende brief met de oplossing die u zou willen voor het terugdraaien van de kilometerstand. Vermeld in de brief duidelijk:

 • om welke koop het gaat. Vermeld het kentekennummer van de auto en verwijs naar de koopovereenkomst en/of de factuur
 • dat u de koop wilt vernietigen vanwege onjuiste informatie
 • (alleen als u daartoe bereid bent) dat u de auto wel wilt houden, maar dat u een deel van de aankoopprijs terug wilt
Stap 4

Schakel De Geschillencommissie in

Als de verkoper niet reageert of nee zegt op uw voorstel, dan kunt u De Geschillencommissie inschakelen. U kunt De Geschillencommissie alleen inschakelen als de verkoper als bedrijf is aangesloten bij De Geschillencommissie of de Bovag.

Wilt u meer weten over een procedure bij de Geschillencommissie? Neem dan contact met ons op voor verder advies. Wij helpen u niet bij het schrijven van een brief naar De Geschillencommissie. Ook staan wij u niet bij in een procedure.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 5

Ga naar de kantonrechter

Is het bedrijf niet bij Bovag en/of bij De Geschillencommissie aangesloten? Of wordt uw klacht niet naar tevredenheid afgehandeld? Dan kunt u naar de kantonrechter stappen. U kunt de kantonrechter vragen de koop te vernietigen of de koopprijs te verlagen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Kan de verkoper doen of hij van niks wist?

  Een verkoper moet onderzoeken of de kilometerstand klopt. Onwetendheid is dus geen excuus als de kilometerstand is teruggedraaid. Elke autoverkoper weet namelijk dat de prijs van een tweedehands auto ook wordt bepaald door de kilometerstand. Meer informatie over het controleren van de kilometerstand (tellerstand) vindt u op website RDW.

  Als koper mag u altijd afgaan op wat de verkoper zegt. De verkoper mag bij twijfel niet garanderen dat alles in orde is, want dat is misleiding. Doet hij dit terwijl hij weet dat de stand op de teller niet klopt, dan is het zelfs bedrog. Kunt u als koper achteraf aantonen dat u bent misleid of bedrogen, dan heeft u het recht om de koop te vernietigen. U moet dan wel met bewijs komen, bijvoorbeeld een rapport van een onafhankelijke deskundige.

Terug naar boven Shape