Overslaan en naar de inhoud gaan
Stap 1

Bedenk welke oplossing u zelf wilt

Besluit wat u zelf als oplossing ziet voor het terugdraaien van uw kilometerstand:

 • De koopovereenkomst wordt ongedaan gemaakt. Dat heet ‘de koop vernietigen’. U levert de auto weer in bij het bedrijf en krijgt uw geld terug.
 • U kiest er voor om de auto te houden, maar vraagt een deel van het aankoopbedrag terug. U krijgt compensatie voor het feit dat er meer kilometers mee zijn gereden dan waar u bij de koop van uitging.
 • Het bedrijf biedt u een gelijkwaardige auto aan. U hoeft niets bij te betalen.
Stap 2

Neem contact op met de verkoper

Neem contact op met het bedrijf waar u de auto heeft gekocht en probeer er eerst met de verkoper zelf uit te komen.

Stap 3

Stuur een aangetekende brief naar de verkoper

Komt u er met de verkoper niet uit? Stuur dan een aangetekende brief met de oplossing die u zou willen voor het terugdraaien van de kilometerstand. Vermeld in de brief duidelijk:

 • om welke koop het gaat. Vermeld het kentekennummer van de auto en verwijs naar de koopovereenkomst en/of de factuur
 • dat u de koop wilt vernietigen vanwege onjuiste informatie (voorbeeldbrief dwaling)
 • dat u de auto wel wilt houden, maar dat u een deel van de aankoopprijs terug wilt (als u hiertoe bereid bent)
Stap 4

Schakel De Geschillencommissie in

Reageert de verkoper niet? Of accepteert hij uw voorstel niet? Dan kunt u De Geschillencommissie inschakelen als de verkoper is aangesloten bij De Geschillencommissie of de Bovag.

Wilt u meer weten over een procedure bij de Geschillencommissie? Neem dan contact op met een van onze juristen voor verder advies.

Bel ons 0900 - 8020 € 0,25 p/min.*
Bel elke werkdag tussen 09.00 - 18.00 uur.
U krijgt één van onze juristen aan de telefoon.
Bekijk alle contactmogelijkheden
Stap 5

Ga naar de kantonrechter

Is het bedrijf niet bij Bovag en/of bij De Geschillencommissie aangesloten? Of bent u ontevreden over de afhandeling van uw klacht? Dan kunt u via de kantonrechter vragen de koop te vernietigen of de koopprijs te verlagen.

Meer informatie over dit onderwerp
 • Kan de verkoper doen of hij van niks wist?

  Een verkoper moet onderzoeken of de kilometerstand klopt. Onwetendheid is dus geen excuus als de kilometerstand is teruggedraaid.

  Elke autoverkoper weet dat de prijs van een tweedehands auto ook wordt bepaald door de kilometerstand. Meer over het controleren van de kilometerstand (tellerstand) vindt u op website van de RDW.

  Misleiding

  Als koper mag u afgaan op wat de verkoper zegt. De verkoper mag niet garanderen dat alles in orde is als hij twijfelt. Dit is misleiding.

  Bedrog

  Doet hij dit terwijl hij weet dat de stand op de teller niet klopt? Dan is sprake van bedrog. Kunt u als koper achteraf aantonen dat u bent misleid of bedrogen? Dan heeft u het recht om de koop te vernietigen. U moet dan wel met bewijs komen, bijvoorbeeld een rapport van een onafhankelijke deskundige.

Terug naar boven Shape