Logo
Cookie Privacy

Coronavirus en reizen: de meest gestelde vragen

Actueel
30 juni 2021

Wat zijn uw rechten als uw vakantie niet doorgaat door het coronavirus? Mag uw werkgever u laten reizen? En heeft u recht op loon als u na vakantie in thuisquarantaine moet?

Wat zijn mijn rechten als mijn reis niet doorgaat door het coronavirus?

Uw reisorganisatie kan ervoor kiezen uw pakketreis niet door te laten gaan als zij dat te gevaarlijk vindt. U heeft dan recht op een aangepaste reis, omboeking of geld terug. Krijgt u een voucher aangeboden? De voorwaarden hiervoor verschillen per situatie. Heeft u in 2021 een pakketreis geboekt? Dan heeft u recht op uw geld terug binnen 14 dagen.

ECC Nederland geeft uitleg over het annuleren of aanpassen van uw vakantie. Bijvoorbeeld als de overheid het reisadvies wijzigt.

Wat kan ik doen wanneer mijn reisorganisatie mijn reis naar een oranje gebied niet wil annuleren?

Gaan alle onderdelen van de reis door ondanks code oranje? Dan kunt u vakantie houden zoals gepland. De reisorganisatie hoeft niet te annuleren. Gaat de reis door en vindt u dit onveilig? Neem dan contact op met de reisorganisatie. Bespreek of u de reis toch mag aanpassen, omboeken of annuleren. Wilt u annuleren omdat u door code oranje in thuisquarantaine moet? Dan mag de reisorganisatie daar kosten voor rekenen.

Nederland geeft op dit moment minder vaak of geen code oranje, in ieder geval binnen Europa. Houd bij thuiskomst wel rekening met de coronaregels die de overheid heeft ingesteld.

Mag mijn werkgever mij verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?

Nee. Uw werkgever mag alleen met u afspreken wanneer u op vakantie gaat. Hij mag niet uw vakantiebestemming bepalen.

Mag mijn werkgever mij verbieden om naar een risicogebied te reizen?

In een risicogebied loopt u meer kans op besmetting met het coronavirus. Wilt u hier toch naartoe, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek? Dan kan uw werkgever dat niet verbieden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt welke landen risicogebied zijn.

Besluit u naar een risicogebied te gaan? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw recht op loon. Bijvoorbeeld als u vast komt te zitten in het buitenland. Of wanneer u na thuiskomst niet kunt werken door besmetting met het coronavirus.

Wanneer geldt de quarantaineplicht voor mij?

Als u uit een ‘zeer-hoog-risicogebied’ komt, moet u na aankomst in Nederland meestal 10 dagen binnen blijven. Dat is de quarantaineplicht. Ook als u een herstelbewijs heeft. Vanaf dag 5 kunt u een coronatest doen via de GGD. Is de uitslag negatief? Dan stopt uw quarantaine eerder. 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt welke landen zeer-hoog-risicogebied zijn.

Uitzonderingen quarantaineplicht

Er zijn uitzonderingen op de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld voor kinderen jonger dan 13 jaar of als u naar Nederland komt voor een uitvaart.

Vanaf 22 september 2021 geldt de quarantaineplicht niet meer als u een vaccinatie heeft gehad.

Verplichte documenten

Vertrekt u uit een land waarvoor bij aankomst in Nederland de quarantaineplicht geldt? Dan moet u tijdens uw reis een negatieve testuitslag en een quarantaineverklaring bij u hebben.

Geldt de quarantaineplicht niet voor u, omdat u in een uitzonderingscategorie valt? Misschien hoeft u dan ook geen negatieve testuitslag bij te hebben. Controleer voor uw reis of er voor u een uitzondering voor de negatieve testuitslag geldt.

De quarantaineverklaring moet u altijd bij u hebben. Ook als de quarantaineplicht niet voor u geldt.

Controle quarantaineplicht

Toezichthouders, politieagenten en boa’s kunnen u controleren op de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld via een huisbezoek of door u te bellen op het nummer dat u opgaf.

Tijdens uw reis moet u een negatieve testuitslag en quarantaineverklaring kunnen laten zien aan:

  • een toezichthouder

  • de vervoerder, zoals de bus-, trein, vlieg- of scheepsvaartmaatschappij

Heeft u geen testuitslag of verklaring bij u? Of bent u niet thuis tijdens de quarantaine? Dan kunt u een boete krijgen.

Heb ik recht op loon als ik na vakantie in thuisquarantaine moet?

Moet u na uw vakantie in een hoog-risico-land in thuisquarantaine? Dan heeft u meestal geen recht op loon tijdens deze periode. Als u thuis kunt werken tijdens de quarantaine, krijgt u wel uw loon betaald.

Negatief reisadvies vóór vertrek

Heeft het gebied waar u heengaat vóór uw vertrek al een negatief reisadvies? Dan weet u dan al dat u bij thuiskomst in thuisquarantaine moet. Besluit u toch op vakantie te gaan? Dan neemt u zelf het risico dat u mogelijk geen loon krijgt tijdens de quarantaineperiode. Vooral als thuiswerken niet mogelijk is en u dat zelf ook weet. Uw werkgever kan dan namelijk zeggen dat u voor vertrek wist dat u door de thuisquarantaine niet kon werken.

Kunt u wel thuiswerken? Dan kunt u tijdens de thuisquarantaine uw werk uitvoeren. In dat geval heeft u recht op loon tijdens deze periode.  

Negatief reisadvies tijdens vakantie

Eerder gold dat verandering van de kleurcode tijdens vakantie vaak niet voor risico voor u als werknemer kwam. Nu is bekend dat codes snel kunnen veranderen naar oranje of rood. De kans is groot dat het niet kunnen werken door thuisquarantaine voor uw rekening komt. Uw werkgever hoeft dan geen loon te betalen. 

Ga in gesprek met uw werkgever

Wil uw werkgever uw loon niet betalen omdat u in thuisquarantaine zit? Dan is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Probeer samen te zoeken naar oplossingen. Kunt u bijvoorbeeld echt niet thuiswerken? Is het mogelijk om vakantiedagen op te nemen? Kunt u het werk een andere keer inhalen?

Komt u er niet uit met uw werkgever? Neem contact op met een van onze juristen.

Ik zit vast in het buitenland, maar ik moet werken. Wat nu?

Zit u vast in het buitenland en kunt u daar niet werken? De werkgever betaalt meestal geen loon over de dagen die dit kost. Dat mag als u op vakantie ging naar een risicogebied en het advies tijdens uw vakantie wijzigde. Soms stuurt een werkgever voor uw vertrek al een mail of brief om u hierop te wijzen.

Ga in gesprek met uw werkgever. Mogelijk kunt u toch werken vanuit het buitenland. Of kunt u andere afspraken maken. Bijvoorbeeld over het later inhalen van werkdagen of het opnemen van extra vakantiedagen.

Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen? En vindt u dat u toch recht heeft op loon vanwege omstandigheden? Mogelijk helpt mediation.

Als ook dit niet lukt, kunt u naar de rechter. Maar dat doet uw relatie met de werkgever vaak geen goed. Weet u niet wat uw rechten zijn in uw situatie of heeft u vragen? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Mag ik weigeren om voor mijn werk naar het buitenland te gaan?

U mag een reis weigeren naar een land met een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit zijn de landen met kleurcode rood. 

Heeft het land kleurcode oranje? Dan kunt u weigeren als de reis niet nodig is. Overleg hier met de werkgever over. Bent u het niet met hem eens? Dan kunt u om hulp van een mediator vragen of een procedure bij de rechter starten. Dit doet de verhoudingen met de werkgever vaak geen goed.

Heeft het land kleurcode groen of geel? En hoort de reis bij uw normale werk? Dan kunt u meestal niet weigeren. Weigert u toch? En heeft uw werkgever in Nederland geen ander werk voor u? Dan heeft u mogelijk geen recht op loon door werkweigering. Werkweigering is een reden voor ontslag. Neem voor meer informatie contact op met een van onze juristen.

Wie betaalt een coronatest en ziekenhuiskosten als ik ziek word in het buitenland?

Uw zorgverzekeraar betaalt dringende zorg in het buitenland. Dit is onverwachte zorg die niet kan wachten tot u terug bent van vakantie. Bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Ook als u ziek wordt in een land met een negatief reisadvies betaalt uw verzekeraar deze zorg. Een coronatest in het buitenland wordt soms vergoed door uw zorgverzekeraar.
Neem eerst contact op met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. Het telefoonnummer staat op uw zorgpas.

Vaak betaalt uw verzekeraar niet alle kosten. De zorg in het buitenland kan duurder zijn dan in Nederland. U moet dan het verschil zelf betalen. Ook betaalt u altijd de eerste € 385 van de totale kosten zelf. Dat heet ‘eigen risico’.

Uw aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kan recht geven op extra vergoedingen van kosten in het buitenland. Een negatief reisadvies heeft gevolgen voor deze verzekeringen. Vraag uw verzekeraar hoe deze omgaat met negatieve reisadviezen.

Meer informatie over het coronavirus



Alle actuele berichten >

Delen:
Logo

Bel gratis

0800 - 8020

Maandag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur. Persoonlijk juridisch advies voor iedereen met een laag inkomen.

Onderwerpen
Wonen & BurenWerk & InkomenFamilie & RelatiePolitie & JustitieAankopen & GarantieSchulden & Incasso

©2024 Het Juridisch Loket

Disclaimer

Privacyverklaring

Cookieverklaring

Terug naar boven